Alışveriş sepetiniz boş
Toplam Tutar 0 TL
Et Amaçlı Besiciliğin Altın Kuralları
  • 05-04-2022
Et Amaçlı Besiciliğin Altın Kuralları

İnsanların et tüketimi için hayvancılık yapmaya başlaması, araştırmalara göre taş çağına kadar uzanmaktadır. Yerleşik düzene geçip et hayvanlarını evcilleştirmeye başlamasıyla, insanoğlu için yepyeni bir dönem de başlamış oldu. Geleneksel besicilik yöntemleri nesilden nesile günümüze kadar ulaşırken, yeni yöntem ve bilgilerin de eklenmesiyle gelişimini her zaman sürdürdü. Günümüzde ise hem teknolojinin gelişimi hem de hayvan sağlığının üst seviyede tutulmasına imkan veren araştırmalar, daha az çabayla daha geniş kitleler için et üretimine olanak sağladı.

Et üretimi amaçlı besiciliğe yönelik geliştirilen yeni yöntemler, daha kısa zamanda ve hayvanın sağlığından ödün vermeden, kesim ağırlığına ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Ekonomik bir ürünü pazara, en kaliteli ve kazançlı haliyle sunmayı amaçlayan besiciler de bu modern yöntemleri her geçen gün daha da benimsiyor. Kullanılan yem katkı ve vitaminleri, kullanılan yemden alınan verimi artırırken, sektörün gelişimine de önemli oranda fayda sağlamaktadır.

Genel olarak baktığımızda, tüm bu faaliyetler ve uygulanan yöntemlerin tek amacının, verim yakalamak olduğunu söyleyebiliriz. Bu verim besiciler için olduğu kadar, sağlık ve kalite açısından tüketici için de bir kazanca dönüşüyor. Besiciliğin temeline baktığımızda yatırım olarak ahır, genç erkek hayvanlar ve gerekli yardımcı donanımlar yeterli olmaktadır. Ancak asıl uzmanlık ve risklerle dolu zorlu süreç buradan sonra başlamaktadır. Sağlık, işçilik ve bakım giderlerine, yem ve katkı giderleri de bu aşamadan sonra sabit olarak eklenir.

En uygun yem karmasını araştırın

Yazının başında bahsettiğimiz, besicilikle ilgili nesilden nesile ulaştırılan bilgiler burada devreye girmektedir. Bu bilgilerin çoğu, besiciler için günümüzde altın kurallara dönüşmüştür. Bunların başında, hayvanlar için kullanılan yemin en verimli haliyle hazırlanması gelir. En doğru yem karmalarını oluşturmak için gerekirse uzmanlara danışmak, maksimum verimi elde etmek için önemlidir. Böylelikle hem maliyetler düşecek hem de daha sağlıklı hayvanlar yetişecektir.

Alım için doğru zamanı bekleyin

Kesim ağırlığına ulaştığında satılan hayvanlar bir süreklilik getirdiği için, besiciler belirli dönemlerde yeni besi hayvanları satın almaktadır. Burada ise bir diğer kural devreye girer. Bu kural, mümkün olan en düşük fiyatı ödemektir. Tecrübeli besicilerin bildiği gibi, yılın belirli aylarında düşen fiyatları takip etmek, besiye yeni hayvan alacak besiciler için fırsat dönemleridir.

Besi için en uygun ırkı öğrenin

Bir diğer kural ise doğru ırk seçimidir. Bu konuda pek çok araştırma yapılmakta, uygun ırkların melezlenmesiyle daha verimli ırklar geliştirilmektedir. Bazı ırkların günlük ağırlık artışının 1 kilonun üstüne çıktığı bilinmektedir. Bu konuda, uzmanlardan bilgi almak, ekonomik açıdan da büyük fayda sağlayacaktır.

Sağlık kurallarından ödün vermeyin

Hayvancılığın tarihi kadar eskiye dayanan bir sorun, günümüzde kontrol altına alınmış olsa da hala devam eden sağlık sorunlarıdır. Salgın hastalıklar ve parazitler gibi pek çok sorun gerçekleşebilecek riskler olarak geçerliliğini korumaktadır. Besiciliğin düzenli veteriner kontrolleriyle yapılması, koruyucu önlemlerin alınması, hijyen kurallarına ve aşı takvimine uyulması bu riskleri önemli ölçüde azaltacaktır.

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.