Alışveriş sepetiniz boş
Toplam Tutar 0 TL
HAYVANCILIKTA DAHA SAĞLIKLI BİR İŞLETME İÇİN 7 ÖNERİ
  • 10-04-2023
HAYVANCILIKTA DAHA SAĞLIKLI BİR İŞLETME İÇİN 7 ÖNERİ

Hayvancılık, giderek artan oranlarda teknolojiyle birleşmekte, önceki nesillerden gelen değerli bilgiler korunup yeni nesillere aktarılırken yeni bilgilerle harmanlanmaktadır. Verimi ve kaliteyi artıran bu gelişim aynı zamanda sürülerin sayıca çoğalmasını sağlarken kazancı da beraberinde getirmektedir. Hayvancılık yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında sağlık, doğru beslenme ve barınma gelmektedir. Ancak bunlarla birlikte dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunur. Bu yazımızda hayvancılıkta dikkat edilmesi gerekenleri 7 başlıkta sizler için derledik:


1) Sağlık İçin Her Zaman Veteriner Hekimlerle İş Birliği Yapın

Hayvanların sağlığı ve iyi beslenmesi hayvancılığın temelidir. Sağlık durumuna düzenli olarak dikkat edilmeli, veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda aşılar ve kontroller yapılmalıdır. Hayvanların türüne ve yaşına göre beslenme ve barınma konusundaki uzman önerileri de düzenli olarak alınmalıdır. 

Hayvanların sağlıklı koşullarda tutulması, doğru beslenmesi ve veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda gerekli aşılar yapılması, hayvanların hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlar. Sağlıklı hayvanlar daha az hastalanır ve bu nedenle daha az tedaviye ihtiyaç duyar. Bu da hem hayvanların refahı hem de işletmenizin maliyetlerini düşürmek açısından önemlidir.

Veteriner hekimler, hayvanların sağlık durumlarını izleyerek hastalıkları önceden tespit etmeye yardımcı olur. Hayvanların sağlık durumlarına düzenli olarak dikkat edildiğinde, hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi daha önemli sorunların da önüne geçer.

2) Doğru Beslenme İçin Veteriner Hekim ve Beslenme Uzmanlarından Destek Alın 

Hayvan sağlığı ve verim için beslenme programının doğru yapılması çok önemlidir. Doğru beslenme ile pek çok sağlık sorununun önüne geçilebileceği gibi üretim verimi de dolaylı olarak artacaktır. 

Beslenme programı, hayvanların ihtiyacına göre belirlenmelidir. Genellikle protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminler gibi besin öğelerinin doğru miktarda verilmesini amaçlar. Örneğin proteinler, büyüme ve gelişim için önemlidir. Protein kaynaklarından bazıları soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi ve keten tohumu küspesi gibi yağlı tohum küspeleri protein içeriği yüksek olan kesif yem maddeleridir. Soya küspesinin, protein oranı ve protein kalitesi çok yüksektir. Karbonhidratlar ise enerji ihtiyacını karşılamak için önemlidir ancak oranına dikkat etmek gerekir. Arpa, buğday, çavdar, darı, yulaf gibi tahıllar ise karbonhidrat kaynakları arasında sayılabilir.  Bunların yanında yağlı besinlerin oranına da dikkat etmek gerekir. Bu besinlerin gereğinden fazla kullanılması rumen Ph değerini düşürerek sindirim sorunlarına yol açabilir.

Mineral ve vitamin ihtiyaçları da beslenme programında doğru oranlarda yer almalıdır. Mineraller kemik gelişimi, kas sağlığı, süt üretimi ve diğer metabolizma fonksiyonları için gereklidir. Vitaminler ise hayvanların bağışıklık sistemi, üreme sağlığı, deri ve tüy sağlığı için önem gösterir.

Genç ve büyüme evresindeki hayvanlar, yetişkin hayvanlardan farklı bir beslenme programına ihtiyaç duyar. Ayrıca, hamile hayvanların beslenmesi de özel bir program gerektirir. Bu nedenle, farklı ihtiyaçları olan hayvanlara göre en doğru beslenme programını veteriner hekim ve beslenme uzmanlarından alacağınız destekle belirleyin.


3) Pazarlama ve Fiyatlandırma Stratejinizi Doğru Belirleyin

Her üründe olduğu gibi hayvancılıkta da ürünlerinin pazarlama stratejilerini ve fiyatlandırma stratejilerini dikkatle planlamalı ve yönetmelidirler. İyi bir pazarlama stratejisi, hangi sektörde olursa olsun işletmenin kar elde etmesini ve büyümesini sağlar. 

Hayvancılıkla elde edilen tüm ürünler direkt tüketiciye satılabildiği gibi, aracılar ile de pazara ulaştırılabilir. Burada dikkat edilmesi gerekenlerin başında piyasa koşullarının ve rekabet durumunun iyi analiz edilmesi gelir. Bu alanlarda yeterince tecrübeli değilseniz, tarım il ve ilçe müdürlükleri ile bölgenizde bulunan hayvancılık kooperatiflerine de danışabilişiniz. Pazarlama, fiyatlandırma ve stratejiler konusunda destek olacaklardır.

4) Finansal Yönetime Önem Verin, Bütçe Planı Yapın

Her işletmede olduğu gibi hayvancılık sektöründe de finansal yönetim özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Profesyonellerden destek alarak yapacağınız yönetim ve planlama başarılı olmanın ilk anahtarıdır. Hayvancılık işletmelerinin kuruluşundan itibaren dikkatlice yapılan finans yönetimi, işletmenin sağlıklı büyümeye devam etmesi hatta sonraki nesillere devredilecek kadar uzun ömürlü olabilmesini sağlayacaktır. 

Gelir ve gider kayıtlarının doğru tutulması, maliyetlerin takip edilerek düzenlenmesi ve bütçe planlarının hazırlanıp uygulanması finansal açıdan sağlıklı bir işletmeye sahip olmanızı sağlayacaktır. Bütçe planlaması, gelirlerin ve giderlerin dengeli bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu planlama ile hayvancılık işinin belirli bir süre için gelir ve giderleri tahmin edilir ve buna göre bir bütçe oluşturulur. Bu bütçe, hayvancılık işletmeniz küçük de olsa ilerlemesi için bir yol haritası olacaktır. Çevrenizdeki ilgili kurumlardan bu konuda destek alabilir, verdikleri eğitimlere de katılabilirsiniz.

5) Hayvan Refahının, Tüm Parçaların Bir Araya Gelmesiyle Oluştuğunu Unutmayın

Hayvan refahı dendiğinde, aklınıza barınma alanının doğru düzenlenmesinden finansal sağlığa; doğru yem kullanımından veteriner hekim desteğine kadar tüm koşulların bir arada olduğu bütün gelmelidir. Bu bütünü oluşturan tüm parçaların, en uygun ve doğru şekilde bir araya gelmesi hayvan refahını en üst seviyeye çıkaracaktır. Bu parçaların içine, finans yönetimini de dahil etmek mümkündür. Çünkü her bakımdan düzenli ve sağlıklı işleyen bir işletmede hayvan refahından bahsetmek çok daha kolay olacaktır. Siz de işletmenizde her ayrıntıyı önemle ve mümkün olan en doğru haliyle ele alarak hayvan refahını artırmaya özen gösterin.

6) Yasal düzenlemelere dikkat edin ve uygulayın

Hayvancılık yaparken, işletmenizin yürüteceği hemen her faaliyet için yasal düzenlemeler olduğunu göreceksiniz. Bu düzenlemeler hayvanların doğru koşullarda bakılmasından üretim koşullarına kadar geniş bir alanda kurallar koymaktadır. Bu yasal düzenlemelere hakim olmak, aynı zamanda hayvancılıkta nelerin yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanızı da sağlayacaktır. Bu bilgileri kullanmak hem hayvan refahını artıracak hem de işletmenizin sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacaktır.

7) Barınak Düzeni ve Koşulları İçin Uzmanlara Danışın

Barınaklar planlanırken ya da yeniden düzenlenirken dikkat edilmesi gerekenlerin başında doğru sıcaklık, kontrol altında tutulan nem oranı, yeterli aydınlatma, hayvanları strese sokmayan rahat bir hareket ortamı ve hijyen gelmektedir. 

Uygun barınak koşullarında tutulması, hayvanların rahat ve stressiz bir ortamda yaşamasını sağlar. Bu ortam, stres ve endişelerini azaltır ve bu da hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar. Hayvanların uygun barınaklarda tutulması, aynı zamanda ürün kalitesinin ve verimin de artmasına yardımcı olur. Hayvancılıkta sık karşılaşılan sorunlardan biri tırnak hijyeni ve bakımıdır. Bu gibi sağlık sorunlarının tedavisi ve önlenmesi amacıyla sitemizde yer alan Dragonhyde Putty Tırnak Bakım ve Koruma Topikal Krem’i inceleyebilirsiniz.

Diğer taraftan, barınaklar hayvanların ihtiyaçlarına göre tasarlanmalıdır. Hayvanların türüne, yaşına ve cinsiyetine göre uygun bir barınak planı yapmak önemlidir. Örneğin, süt inekleri için tasarlanan barınaklar, et sığırı için tasarlanan barınaklardan farklılık gösterir.

Hayvanların mevsime göre uygun sıcaklıkta tutulması, hastalıkların önlenmesine de yardımcı olacaktır. Ayrıca yüksek nem seviyeleri, hastalık riskini artırır. Aydınlatma ile sağlanan doğal ışık ise hayvanların doğal döngülerine uygun olarak davranmalarına yardımcı olacak ve strese girmelerini önleyecektir. 

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.