Alışveriş sepetiniz boş
Toplam Tutar 0 TL
Süt Sığırlarında Beslenmenin Süt Verimi Ve Kalitesine Etkileri
  • 15-01-2023
Süt Sığırlarında Beslenmenin Süt Verimi Ve Kalitesine Etkileri

Süt veriminin belirlenmesinde en önemli faktörün beslenme olduğuna şüphe yoktur. Süt sığırları için mevcut olan yemin kalitesi, sütün bileşimi ve verimi de dahil olmak üzere hem sağlıklarını hem de performansı büyük ölçüde etkiler. Yem tedariki, sürüdeki inek sayısını, inek başına ortalama süt verimini ve konsantre takviye miktarını etkileyebilir. Sığırlar, ideal beslenmeleri otlar, baklagiller ve kesif yemlerden oluşan otçullardır. Ancak çoğu mera yemi, uygun değerde üretim için yeterli düzeyde enerji, protein, mineral ve vitamin (özellikle A, D ve E) içermez. Bazı ırklar, uygun olmayan koşullar altında beslenmek için diğer ırklara göre daha avantajlıdır. Genel olarak, süt ırkları sığır ırklarına göre birim vücut ağırlığı başına çok daha fazla süt üretir ancak üretilen süt birim başına daha fazla yem gerektirir.

Beslenmenin süt verimi üzerine etkisi

Beslenme, süt üretimi için en önemli faktörlerden biridir. Süt üretimi için gerekli besin maddeleri enerji, protein ve minerallerdir. Örneğin, kalsiyum oldukça önemli bir mineraldir.

Protein ihtiyacı %16 ila 18 ham protein içeren yemlerle karşılanır. Süt verimini ve bileşimini en üst düzeye çıkarmak için rasyon mineral içeriği en az 28 g/kg toplam kuru madde olmalıdır. Kalsiyum takviyesi, yüksek verimli bir süt ineği için gereklidir çünkü laktasyon, normal işleyiş ve kemik yapısının korunması için vücudun kalsiyum depolarını kullanır. Bu nedenle, yeterli miktarlar hazırlanan rasyon ile sağlanmalıdır. Protein alımı, süt verimini en üst düzeye çıkarmada önemli bir rol oynar çünkü meme salgısını uyarır ve yem verimliliğini artırır.

Sığırlarınız için mevcut olan yemin kalitesi, sütün bileşimi ve verimi de dahil olmak üzere hem sağlıklarını hem de performanslarını büyük ölçüde etkiler. Yem kalitesi özellikle süt sığırları için önemlidir. Çünkü kabul edilebilir bir oranda süt üretmek için sürekli olarak yüksek kaliteli yem tüketimine ihtiyaç duyarlar. Mevcut yemin türü ve miktarı, her bir hayvan tarafından ne kadar enerji tüketileceğini belirleyecektir. Bir hayvan daha fazla enerji aldıkça, vücut kütlesi artar ve bu da süt üretim oranlarını artırır.

Yemin sindirilebilirlik oranı, yemden alınan faydayı etkiler

Yem kalitesi, yemin sindirilebilirliğini de etkiler. Bir hayvan düşük protein seviyelerine sahip düşük kaliteli yemler veya selüloz gibi çok fazla lifli karbonhidrat tüketirse, büyüme veya laktasyon için yeterli besin maddesi bulamaz; bu da sırasıyla zayıf büyüme ve düşük süt verimi ile sonuçlanır. 
Sindirilebilirlik eksikliği, kuraklık koşulları gibi hava koşulları nedeniyle meraların kullanılamadığı zamanlarda yetersiz lif alımının neden olduğu zayıf rumen fonksiyonu nedeniyle artan mastitis vakalarıyla da ilişkilendirilmiştir. Özellikle mastitis vakalarının erken teşhisi, sorunun kaynağını bulup beslenme ile ilişkiliyse düzenleme yapmaya olanak tanır. Mastitisin erken teşhisi için, Kerbl Mastitis Teşhis Kağıdı kullanabilirsiniz. 

Siz de ihtiyaç duyduğunuz ürünler için ana sayfa üzerindeki "Genel Arama" bölümünden hayvancılık ekipmanlarımızı inceleyebilirsiniz.

Arama yapmak için tıklayınız

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.