Alışveriş sepetiniz boş
Toplam Tutar 0 TL
YEM BİTKİLERİ
  • 15-04-2022
YEM BİTKİLERİ

İnsanoğlunun hayvanları evcilleştirmeye başladığı günden itibaren, yepyeni bir sorumlulukla tanıştı. Bu sorumluluk, evcilleştirilen hayvanın beslenmesi gerekliliğiydi. Özellikle besicilikte hayvanların geniş alanlara salınarak doğadan beslenmesi bir yöntem olarak kullanılsa da bunun da getirdiği farklı sorunlar vardı. Günümüzde ise hayvancılık sektöründe, en iyi verimi elde edebilmek için yem karmalarıyla besleme ön plana çıkmış ve yemler gerekli bir gider olarak kabul edilmiştir. Bu hem hayvan sağlığı hem de kaliteli üretim için bir gereklilik haline gelmiştir. Aynı zamanda hayvanların ihtiyaç duyduğu vitamin ve katkıların doğru oranda verilebilmesine de olanak sağlamaktadır.

Günümüzde tarım arazilerinin bir bölümü, sadece yem bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ekonomik değeri yüksek olan bu üretim modeli aynı zamanda belirli bir kalite standardını yakalamak için önemlidir. Besicilikle uğraşan bir işletmenin en önemli gider kalemlerinin başında, yem giderleri gelmektedir. Bazı durumlarda işletme giderinin yarısından fazlasına ulaşan bu harcama kalemi, ağırlık olarak daha az ama daha besleyici karmaların geliştirilmesi çalışmalarını da hızlandırmaktadır.

Kesif Yemler Ve Kaba Yemler

Besicilikte kullanılan yemler iki grupta toplanır. Kesif yem ve kaba yem olarak adlandırılan bu yemler, hayvan sağlığı ve verim açısından belirli oranlarda karıştırılarak kullanılmaktadır. Kesif yemler, adından da anlaşılabileceği gibi, besin değeri yüksek olan, yoğun yemlerdir. Konsantre yem ya da yoğun yem olarak da adlandırılır. Kaba yem ise besin değeri daha düşük olan ancak selüloz miktarı fazla olan yemlerdir. Özellikle hayvanların sindirim sistemi için faydalı ve gereklidir. Samanlar, mısır silajları, kuru çayır otları genel olarak kaba yem grubuna girmektedir. Kesif yemler ise, ayçiçeği tohumu, çavdar, buğday, melas, mısır gibi yüksek enerji ve protein içeren yemlerdir. Ancak, kaba yemlerin aksine selüloz miktarları düşüktür. Besicilikte kullanılan yemler mevsime, ırka, yaşa ve üretim amacına göre farklı oranlarda hazırlanmaktadır. Yem karmalarında kesif yemler daha fazla oranda kullanılıyor olsa da en iyi verim ve hayvan sağlığı için uzman desteği almak en iyi sonucu verecektir.

Yonca

Neredeyse en yaygın kullanılan yemdir. Hayvanların severek yediği yonca mineral ve protein açısından da zengindir. Kullanım açısından avantajları bulunan yonca hem taze hem de kuru olarak yedirilebilmektedir. Bu onu kışlık yem karmaları için de avantajlı yem gruplarının arasına sokmaktadır.

Fiğ

Yem karmalarında yonca kadar değerli bir yeri olan fiğ, hayvanlar için hem tane hem de ot ve saman olarak değerlendirilebilir bir bitkidir. Aynı zamanda besin değeri açısından da zengindir. Yem karmalarında sıklıkla kullanılan fiğ, doğru dengelenmesi gereken yem bitkilerinden biridir. Yoğun kullanımı kabızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Korunga

Hem hayvan sağlığı hem de ekildiği toprağa sağladığı faydaları açısından oldukça değerli bir bitkidir. Yüksek protein miktarıyla ön plana çıkan korunga, hem taze hem de kuru haliyle tüketilebildiği için kışlık yem karmalarının önemli bir parçasıdır. Ekim yapıldığı toprağa da fayda sağlaması, aynı zamanda zor koşullara uyum sağlıyor oluşu onu ekim için tercih edilen bitkiler arasına sokmaktadır.

Nohut Geveni

Kıraç ve kuru iklim şartlarında bile yetişiyor oluşu onu ekonomik bir yem bitkisi haline getirmiştir. Başta protein olmak üzere besin değeri yüksektir. Daha çok kuru olarak kaba yem şeklinde kullanılan nohut geveninin hayvanlarda şişkinlik yapmadı bilinmektedir.

Kelp Kuyruğu

Yonca gibi yaygın yemlere oranla besin değeri daha düşüktür. Ancak yetiştirilme açısından kolaylıklar sağlaması, zor şartlara uyum sağlaması onu ekonomik yemler arasına sokmaktadır. Anadolu’da doğal olarak da yetişebilen bu bitki yem karmalarının içinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Üçgül

Yonca kadar yaygın kullanılan üçgül, besin değeri açısından oldukça değerli bir yem bitkisidir. Birden fazla türü bulunur. Mera bitkisi olarak otlatma amacıyla kullanıldığı gibi yem karmalarında da kullanılmaktadır. Besin değeri kadar hemen her hayvan tarafından çok sevilerek yeniyor olması onu oldukça değerli bir yem bitkisi haline getirmektedir.

Bilgi almak için
bizimle iletişime
geçebilirsiniz.